What happens if structural works are done without a permit?

Answer

It is an offence under section 20 of the Building Control Act for anyone who carries out, permits or authorises building works without approved plans or a permit, with a maximum fine of S$200,000, two years' jail, or both, plus daily fines while the contravention continues. BCA can also impose a pecuniary penalty of up to 10 times the plan fees. Practically, you will need a PE to assess the damage, design any strengthening and regularise the works.

From the RRD Field Guide, checked against the sources cited in Hacking Walls and Slabs in Singapore: Structural Elements, PT Slabs and Household Shelters. General information, not advice for your project.

The fuller picture

In Singapore you may remove or open a wall without BCA submission only if it is genuinely non-load-bearing, meaning it carries nothing but its own weight. Openings in reinforced concrete walls, beams, columns or most slabs need a PE's structural plans and a BCA permit before work starts. Household and storey shelters must not be hacked; only limited drilling and finishes are allowed under SCDF's rules.

Read the full guide

More questions on this topic