Can an MCST transfer all safety liability to the contractor by contract?
Not for statutory duties. MOM's guidance on the permit-to-work system states that an occupier cannot delegate its statutory duties to a third party by contractual arrangement, and section 14A of the WSH Act says a contract term alone does not satisfy a principal's duty to check contractor competence. Indemnity and insurance clauses can shift some financial consequences between the parties, but they do not remove the duties themselves or the possibility of prosecution.
From the RRD Field Guide, checked against the sources cited in Work at Height Law in Singapore: Owner, Occupier and MCST Liability Explained. General information, not advice for your project.
The fuller picture
In Singapore, anyone who controls premises (the occupier), employs workers, or engages contractors (a principal) carries duties under the Workplace Safety and Health Act 2006. The Work at Heights Regulations 2013 require guard-rails where a fall exceeds 2 m and a permit-to-work in factories, including construction worksites, where a fall exceeds 3 m. Breaches can cost up to S$50,000 per regulation offence.
More questions on this topic
- Is an MCST legally responsible if a contractor's worker falls from the roof?
- At what height do I need a permit-to-work in Singapore?
- What is the difference between a fall prevention plan and a permit-to-work?
- Does bizSAFE Level 3 prove a contractor is safe to work at height?
- What happens after a serious fall at my building?
- What does 100% tie-off mean?
- Are the penalties for work at height breaches higher now?